Fietsen in en rond Diksmuide

Afstand: 32 km
Startgemeente: Westhoek
Parkeren:
Westtoer route
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Start op de Grote Markt in Diksmuide Knooppunten: 1 - 69 - 6 - 75 - 74 - 49 - 48 - 52 - 82 - 88 - 85 - 5 - 4 - 3 - 38 - 39 - 36 - 30 - 37 - 77 - 7 - 27 - 78 - 12 - 28 - 57 - 69 - 1

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Begijnhof

  Het pittoreske begijnhof bestaat vermoedelijk reeds sinds de 13de eeuw en is één van de drie begijnhoven in West-Vlaanderen naast Brugge en Kortrijk. In 1914 ging ook het begijnhof ten onder in het oorlogsgeweld en de begijntjes verdwenen voorgoed uit het Diksmuidse stadsbeeld. Toch werd het begijnhof heropgebouwd in de oorspronkelijke stijl. Sinds 1990 wonen er volwassen personen met een mentale handicap. Tijdens de weekdagen bieden zij in het kleine winkeltje "het huis van juffrouw Sybille" leuke cadeautjes te koop aan.
 • Portus Dixmuda: jachthaven

  Diksmuide is de uitgelezen pleisterplaats voor de pleziervaart op de IJzer, de enige stroom die in Vlaanderen in zee uitmondt. Op 18 kilometer van de monding in Nieuwpoort, is Diksmuide via diverse kanalen verbonden met de hele Westhoek en het binnenland.
 • Museum aan de IJzer

  De eerste IJzertoren wordt ingewijd in 1930 als een gedenkteken voor de Vlaamse soldaten die in de frontstreek het leven lieten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de site een decor voor collaboratie. Die IJzertoren wordt in 1946 tijdens een aanslag tot ontploffing gebracht. Uit de ruïnes verrijst in 1965 een nieuwe toren. Sinds enkele jaren biedt de toren plaats aan een museum. Het vernieuwde Museum aan de IJzer in de IJzertoren vertelt het verhaal van het Belgisch-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de hand van verhalen van soldaten, vluchtelingen en burgers aan beide kanten van het front. In het museum wordt geen vrijblijvende boodschap gebracht, maar een duidelijke opdracht meegegeven: Nooit meer oorlog! Daarnaast worden ook de politieke consequenties van deze oorlog die uitmonden in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd toegelicht. Naast het uitzicht over het voormalige IJzerfront kan je bovenop de 84 meter hoge toren ook genieten van een schitterend panorama over Diksmuide en de Westhoek. Extra info: Dagelijks geopend van 1 oktober t.e.m. 31 maart van 9u tot 17u en van 1 april t.e.m. 30 september van 9u tot 18u. In het weekend en op feestdagen geopend vanaf 10u. Toegangsprijs: € 8 / 7-17jaar: € 2,50 / 18-25jaar: € 5 / tot 6 jaar: gratis / 65+: € 6 Tickets tot een halfuur voor sluiting.
 • Natuurreservaat Viconiakleiputten, Diksmuide

  De Viconia kleiputten in Stuivekenskerke zijn vooral gekend omwille van hun grote vogelrijkdom. De 7 erg verschillende vijvers en het nieuwe afgegraven gedeelte, de natte en reliëfrijke hooien weilanden, de hagen en het moerasbosje zorgen voor een grote verscheidenheid aan biotopen op een relatief kleine oppervlakte. Bovendien is het natuurreservaat gunstig gelegen langs de IJzer en tussen waterrijke gebieden zoals de IJzermonding, de Handzamevallei en de IJzerbroeken. In het natuurreservaat werden tot op heden maar liefst 195 vogelsoorten waargenomen, waaronder veel watervogels en steltlopers, rietzangers en baardmannetjes.
 • Belgische militaire begraafplaats Keiem

  Deze begraafplaats in Keiem werd pas aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Hier vind je de graven terug van bijna 590 Belgische soldaten die sneuvelden in de omgeving van Diksmuide. Een groot aantal van deze soldaten liet het leven bij gevechten om Keiem op 18 en 19 oktober 1914. Zo’n 60% van de graven op deze Belgische militaire begraafplaats herdenkt een onbekende soldaat. Extra info: Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Gratis toegankelijk.
 • Duitse Militaire Begraafplaats Vladslo

  Al tijdens de Slag aan de IJzer in oktober 1914 werden Duitse gesneuvelde soldaten begraven in het omliggende Praetbos. In de jaren ’50 werden verschillende Duitse begraafplaatsen samengevoegd op de huidige begraafplaats in Vladslo. Nu liggen hier meer dan 25.000 soldaten. Ook Peter Kollwitz heeft hier zijn laatste rustplaats. Hij sneuvelde in 1914. Zijn moeder, kunstenares Käthe Kollwitz, eerde haar zoon met het beeldhouwwerk ‘Het Treurende Ouderpaar’. Dit monument kan je achteraan de begraafplaats vinden, nabij het graf van Peter Kollwitz. Naar aanleiding van 100 jaar WO I werden het Praetbos en de Duitse begraafplaats met elkaar verbonden door een wandelcircuit. In het bos kan je nog een aantal herinneringen aan de Duitse bezetting bekijken. Extra info: Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Gratis toegankelijk.
 • Het Praetbos, Diksmuide

  In ‘t Praetbos buiten Vladslo, van God en mens verlaten, ligt de jonge Peter Kollwitz, in een massagraf van soldaten en ik ken geen vrediger wereld, van roerlozer bomen, geen schoner kathedrale, om te bidden en om te dromen. Je mag er ook nootjes rapen, of stilletjes mediteren, als z’op uw rechter kake slaan moe’j de linkere ook presenteren daar komen soms kinders spelen en geliefden heel teder vrijen, want ‘t mos is daar zo zacht, om te slapen en om te schreien. Fragment lied: Willem Vermandere - Vladslo

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.