Fietsen rond Roeselare

Afstand: 35 km
Startgemeente: Leiestreek West
Parkeren:
Westtoer route
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

tart op het Polenplein in Roeselare Knooppunten: 1 - 3 - 17 - 67 - 14 - 64 - 61 - 63 - 69 - 45 - 96 - 44 - 39 - 76 - 40 - 92 - 66 - 78 - 26 - 22 - 94 - 1

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Kappersmuseum

  Een collectie antiek kappersmateriaal van de eerste helft van de 20ste eeuw, de volledige 19de eeuw, die zelfs teruggaat tot het eind van de 18de eeuw en de evolutie toont van barbier tot kapper geïllustreerd met onder andere 4 kaptafels. In het hartje van Roeselare wacht Raymond Verhaeghe om je doorheen de geschiedenis van de knipkunst wegwijs te maken en zijn kennis met jou te delen. Het museum is te bezoeken in groep na reservatie bij de dienst Toerisme. Enkel van april tot september op afspraak.
 • Groot Bassin en Geitenpark

  Het Geitenpark ligt langs de ‘Grote Bassin’, een waterspaarbekken dat in 1863-1865 werd aangelegd. De Grote Bassin is het grootste stukje groen in het centrum van Roeselare. De geiten wisten dat blijkbaar al veel vroeger – vandaar de benaming! In het park is de locatie van de handboogschuttersgilde ‘Sint Sebastiaan’ – vandaar ook de benamingen ‘Sint Sebastiaanspark’ en de ‘Gaaipersstraat’ vlakbij.
 • Vierkavenbos

  Het Vierkavenbos beslaat achttien hectare en is een paradijs voor de natuurfanaat. Op het domein is ook een lus voor ruiters en fietsers voorzien, die als aanvulling op de Stroroute dient.
 • Natuurreservaat 'De Kleiputten'

  Het natuurreservaat 'de kleiputten' wordt beheerd door Natuurpunt. Het reservaat zelf kan je niet bezoeken maar je kan wel vrij rondlopen in het domeinbos. Het omvat recent aangeplante bosgedeelten bestaande uit gemengd loofhoutbos en open hooiland. De ingang en parking bevinden zich in de Babiliestraat.
 • Kasteel van Rumbeke

  Dit meesterwerk van de Vlaamse renaissance dateert uit 1538 en is één van de oudste renaissancekastelen van België. Het werd in de loop der eeuwen nauwelijks verbouwd, wat het redelijk uniek maakt. Het kasteelpark werd in de 18de eeuw aangelegd naar het voorbeeld van het Prater in Wenen. Nu is het een provinciedomein geworden. Met z'n 27 hectare is Provinciedomein Sterrebos vrij klein, maar langs de in stervorm aangelegde dreven vind je een grote verscheidenheid aan in- en uitheemse bomen en struiken. Tot 2019 kan je hier een boeiende expo over Koning Albert I bekijken.
 • Kazandmolen

  De Kazandmolen is de enige overgebleven molen op het grondgebied van Roeselare. Het was oorspronkelijk een houten molen, die in 1773 werd gebouwd om olie te stampen. Na een turbulente geschiedenis van afbranden, heropbouwen en verbouwen, kreeg de molen in 1813 zijn huidige bakstenen uitzicht. Een recente restauratie zorgde ervoor dat de molen opnieuw in volle glorie het landschap domineert.
 • Miummm - Vlaams Huis van de Voeding

  Het Miummm - Vlaams Huis van de voeding is een uniek doe- en belevingscentrum waar je meer te weten komt over voeding. Je leert er op speelse en interactieve wijze alle schakels van de voedingsketen kennen en ontdekt er hoe geuren, kleuren en texturen je smaakbeleving vorm geven. Het Miummm stelt al je zintuigen op de proef! Het Miummm is voor onbepaalde tijd gesloten wegens renovatiewerken.
 • Brouwerij Rodenbach

  Brouwerij Rodenbach wordt opgericht in 1789, maar de oudste overblijvende gebouwen dateren uit de periode 1864-1877. Onder meer de moutast en het poortgebouw van de oude mouterij zijn beschermd en zichtbaar vanaf de straat, maar je kan je natuurlijk ook altijd inschrijven voor een groepsbezoek en degustatie. Rodenbach staat vooral bekend voor zijn roodbruine bier, een erkend streekproduct waarvan het recept al uit de middeleeuwen dateert en dat alleen in Zuid-West-Vlaanderen gebrouwen wordt. Nu zijn we het gewoon bier altijd koud te drinken, maar de licht zurige smaak van het roodbruine bier kwam ook tot zijn recht in een tijd dat er geen koeling bestond. Bovendien zorgde de zuurtegraad ervoor dat het bier minder makkelijk bedierf. Het brouwproces is nog altijd volledig artisanaal. Na het brouwen en een eerste rijpingsperiode van een paar weken, wordt het bier overgepompt naar één van de bijna 300 eiken vaten, waarin het vervolgens minstens 18 maanden zal rijpen. De vaten staan opgesteld in de beschermde brouwzaal, die dateert uit 1864. Vanaf de straat kan je nog twee opmerkelijke en beschermde gebouwen zien: aan het ene hek heb je een uitzicht op de moutast, aan het andere hek op het sierlijke poortgebouwtje van de oude mouterij. De moutast is gemakkelijk te herkennen, met zijn kegelvormige dak. Het gebouw dient om mout te drogen: beneden staat een oven, daarboven heb je roosters waarop de mout wordt uitgespreid. De hele constructie is erop gericht de lucht te laten wervelen, zodat de mout gelijkmatig droogt. De ast is gerestaureerd in 1986 en doet nu dienst als tentoonstellingsruimte.
 • B'artiste

  B'artiste serveert u gastronomische gerechten en verzorgde drinks waarbij genieten en gezelligheid troef zijn.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.